Geschiedenis Zoetermeer toegankelijk

Het GemeenteArchief, Erfgoed, Historisch Genootschap en Bibliotheek Zoetermeer slaan opnieuw de handen ineen om het Zoetermeerse erfgoed te behouden en te promoten. Daartoe tekenen de partijen een convenant op dinsdag 15 januari om 16.00 uur in het Forum, de hoofdvestiging van de Bibliotheek op het Stadhuisplein.

Robin Paalvast, Bibliotheekdirecteur/bestuurder Joke Mos en Jan de Ruiter, voorzitter Historisch Genootschap (HGOS), zetten hun handtekening onder het convenant. Daarmee wordt vastgelegd dat de organisaties samen zeker vier jaar zorgen voor het onderhoud en de promotie van www.zoetermeermijnstad.nl, dé bron van informatie over de lange en rijke geschiedenis van Zoetermeer. Met deze website is het erfgoed digitaal, op één plek en op een vernieuwende manier zichtbaar. Het Zoetermeerse onderwijs, maar ook nieuwkomers in de stad krijgen zo snel en op leuke manier inzicht in de geschiedenis van Zoetermeer.

Leonard Korevaar, Gemeentearchivaris: “Zoetermeermijnstad maakt historie op een makkelijke manier toegankelijk voor scholieren en nieuwe Zoetermeerders. Er bestaat nog geen vergelijkbare bron waarin je eenvoudig kunt zien wat de geschiedenis van Zoetermeer is, hoe de stad is ontstaan en wat de hoogtepunten zijn. Natuurlijk is er een aantal boeken en die zijn heel interessant, maar voor sommige mensen is het te zware kost, en ze gaan over een deel van de historie en niet het geheel. Met de site krijg je juist daar veel van mee. Zo vind je er een tijdlijn en ontdekwandelingen over de Zoetermeerse wijkarchitectuur.
Enkele voorbeelden van de stadsgeschiedenis? Bijzondere momenten waren de Floriade, het droogmaken van de polders, en zeker ook het feit dat we in 1962 zijn aangewezen als groeikern. Dat was voor de stad een heel belangrijke mijlpaal.”

De opening valt bijna samen met het eenjarig bestaan van het Forum: het samenwerkingsverband van de Bibliotheek en bijna 50 lokale partijen, zoals het HGOS. Ook met de gemeente wordt veel samengewerkt. Dat het historisch erfgoed door de organisaties samen wordt opgepakt toont opnieuw aan hoeveel waarde dit partnerschap heeft voor de stad.

Het bericht Geschiedenis Zoetermeer toegankelijk verscheen eerst op Zoetermeer.

×
×

Winkelmand