Mbo-ers en vmbo-ers officieel aan de slag bij Living Lab Palenstein Aardgasvrij

Mbo-ers en vmbo-ers officieel aan de slag bij Living Lab Palenstein Aardgasvrij

“Palenstein wordt de eerste aardgasvrije wijk in Zoetermeer en jullie zijn daar vanaf nu actief bij betrokken.” De boodschap van Jan Iedema, wethouder Onderwijs en EZ in Zoetermeer, was maandag 17 september duidelijk voor de vmbo-leerlingen van het Oranje Nassau College en de studenten van het mboRijnland.

Samen met bedrijven Stedin, Van Dorp Installaties, Dura Vermeer, woningcorporatie Vidomes, Bébouw Midreth en de gemeente Zoetermeer gaan zij aan de slag in het Living Lab Palenstein Aardgasvrij. Een unieke samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

De start van deze bijeenkomst vond plaats in het voormalige tankstation Tango, gelegen in Palenstein. De vmbo-leerlingen werden op maandag- en dinsdagochtend rondgeleid. Zij volgen het programma ‘The Next Generation Woonwijk’. Met eigen ogen konden zij zien hoe deze wijk transformeert tot een moderne, aardgasvrije woonwijk. Maandagmiddag was het de beurt aan de studenten van mboRijnland. Na aanmoedigende woorden van Jan Iedema en Otto Jelsma, voorzitter college van bestuur mboRijnland, was het tijd voor de rondleiding. De komende jaren moeten in Nederland duizenden huizen per maand worden omgebouwd naar aardgasvrij. In Palenstein wordt flink geïnvesteerd in verduurzaming en is om die reden benoemd tot Living Lab waar mbo-studenten smart technology, bouw, installatietechniek en elektro worden betrokken bij de energietransitie en worden voorbereid op de uitdagingen van de toekomst.

In het voormalige tankstation Tango vertelt Eelco de Vink van Stedin de mbo-studenten over energietransitie

Collega’s van de toekomst

Onderweg op de route door Palenstein stonden op diverse plekken experts klaar van Stedin, Vidomes en Dura Vermeer om de studenten te woord te staan. Wat gebeurt hier en wat komt daar allemaal bij kijken? Eelco de Vink van Stedin: “Hoe kunnen we ons net geschikt maken voor all-electric, waterstof of de combi warmte-elektra? En hoe krijgen we deze ombouw organisatorisch voor elkaar?” Hij benadrukte tenslotte hoe belangrijk de rol van de studenten is: “Jullie zijn onze collega’s van de toekomst.”

Uiteraard was er ruimte om vragen te stellen. Die kwamen vaak uit onverwachtse hoek, zoals, wat is het maandsalaris van een monteur. De expert van Dura Vermeer durfde daar geen exact antwoord op te geven: “Maar de arbeidsvoorwaarden zijn heel goed.” Bovendien is werk gegarandeerd, kregen de studenten te horen.

Vmbo, mbo en hbo

De gemeente Zoetermeer en mboRijnland zijn partners van het samenwerkingsverband Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology en zetten zich in voor de continue ontwikkeling van onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. Onder deze koepel is de samenwerking Living Lab Palenstein Aardgasvrij tot stand gekomen. Slim samenwerken werpt zijn vruchten af voor bedrijfsleven, overheid en onderwijs, en zeker voor de mbo-studenten en de vmbo-leerlingen. Op korte termijn is er zeker ook een rol weggelegd voor hbo-studenten.

Groepje mbo-studenten en wethouder Robin Paalvast lopen door Palenstein en luisteren onder andere naar een expert van Dura Vermeer

De bijeenkomst eindigde met een concrete opdracht van wethouder Robin Paalvast. “We willen dit pand beschikbaar maken voor dit Living Lab Palenstein Aardgasvrij. Hoe zou je dit pand uit 1969 nu duurzaam en energieneutraal kunnen maken? Deze vraag stellen wij aan jullie.” Dat dit inderdaad de collega’s van de toekomst zijn, bleek uit een eerste reactie uit de zaal. “Kunnen we hier niet een fitnessruimte van maken en zo je eigen energie maken?” Bedoeling is dat de ruimte in januari 2019 in gebruik wordt genomen.

Het bericht Mbo-ers en vmbo-ers officieel aan de slag bij Living Lab Palenstein Aardgasvrij verscheen eerst op Zoetermeer.

×
×

Winkelmand