Zoetermeer energieneutraal per 2040

Zoetermeer niet meer op het gasnet

De gemeente Zoetermeer heeft bekend gemaakt dat de nieuwbouw woningen niet meer aangesloten zullen worden op het gasnet. Dat gaat de komende jaren om een groei van 10.000 tot 16.000 woningen. De wijk Oosterheem heeft geen aard-gasaansluitingen, de woningen in die wijk zijn aangesloten op een warmtenet. De rest van de bestaande woningen in Zoetermeer gaan de komende jaren van het gas af. In 2040 wil de gemeente energieneutraal zijn.

In het begin van het jaar is al regelmatig in het nieuws (NOS: https://nos.nl/artikel/2213653-straks-allemaal-woningen-zonder-gas-hoe-moet-dat.html en RTLnieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/twee-miljoen-huizen-moeten-binnen-12-jaar-van-het-gas-af) gekomen dat we in het jaar 2050 de energie voorziening volledig duurzaam moet zijn. Dat betekent dat alle woningen van het aardgas af zullen gaan. Eneco heeft dit ook al in hun website aangekondigd. (https://www.eneco.nl/welkom-in-de-nieuwe-wereld/gespot-gas-verdwijnt/)

In de COBOUW staat:
Om zo veel mogelijk projectontwikkelaars, installateurs en bouwbedrijven mee te nemen in deze verandering gaat de gemeente “nauw gaan samenwerken” met Stedin en Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit. Paalvast: “Komend jaar willen we meerdere workshops organiseren. Daarmee willen we naast de koplopers ook de achterblijvers informeren en stimuleren om aan te haken. Hoe eerder de bouwwereld aardgasvrij wordt, hoe beter.” Dat het gaat gebeuren is een feit, maar hoe ga je als individu of als bedrijf er mee om? Er reizen uiteraard een hoop vragen op. Kantoorgebouwen groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 een verplicht Energielabel C hebben. Uw gebouw energiezuinig maken met bijvoorbeeld zonnepanelen zorgt voor lagere energiekosten.

Vormen van duurzame energie:
Zonne-energie
Windenergie
Geothermische energie
Warmtenet (Restwarmte industrie)
Bio-energie

Wellicht komt u in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Momenteel per 1 mei 2018 staat de subsidieclaim op net iets meer dan 25% van de totaal beschikbare subsidiebudget. Het is dus verstandig om er zo snel mogelijk aan te werken om daar nog gebruik van te kunnen maken.

 

Duurzaam en verantwoord energie advies

Advies aan consumenten en (kleine) bedrijven om energie te besparen.
Duurzaam, omdat het advies gericht is op het verminderen van de CO2 uitstoot.
Verantwoord, omdat investeringen in CO2 reductie ook kosten besparing moeten opleveren. Het verbeteren van het comfort in de woning kan een andere doelstelling zijn, dan komt de financiële besparing op de tweede plaats.

Geef een reactie

×
×

Winkelmand